HVORFOR HEDDER EN VEJ "ULSPILSAGER"


Artiklen blev bragt i Dragør Nyt 8. november 1994.


Dragør: Generelt ... Dines Bogø ... Grf. SkippergårdenDet oprindelige vejskilt fra 1972, som 20 år senere blev erstattet af den nyere grønne mindre type.HVORFOR NU DET VEJNAVN?
Fælleskommunens første borgmester Albert C. Svendsen fortæller om vejnavnet Ulspilsager: "Vejen Ulspilsager ligger på jord, der har tilhørt gården Marienlyst i Møllegade. I 1700-tallet hed gårdejeren på Marienlyst Jan Jacobsen, som havde tilnavnet Ulspil. Ulspil kommer af det hollandske "Eulenspiel", der betyder munter mand".FAMILIEN PÅ MARIENLYST
Albert Svendsen henviser til Till Uglspil eller Till Eulenspiegel, der er navnet på en sagnfigur fra 1300-tallet, som i.flg. beretningerne skulle have været en stor tysk-hollandsk spøgefugl. I øvrigt er det hele Rytterager og kun 1/4 af Ulspilsager, der har tilhørt familien Jacobsen Ulspil på Marienlyst.HVAD SKRIVER MAN OM "ULSPIL"?
I den nyeste bog om Københavnske Gadenavne oplyses kun, at en "Ugelspil er en gavtyv eller spilopmager".

Illustreret Dansk Konversations Leksikon oplyser, at Till Uglspil er den danske udgave af Till Eulenspiegel, der var helten i en nedertysk folkebog med anekdoter og småhistorier. Till Eulenspiegel menes, at være en historisk person, død 1350 i Mölln ved Lübeck. Till Eulenspiegel er nu symbol på en fiffig og lystig person, og Richard Strauss har komponeret "Till Eulenspiegels lustige Streiche".

Den lystige figur er kendt i flere andre lande, bl.a. har en belgisk forfatter skrevet en roman om Uylenspieghel.

Hagerups Illustrerede Konversations Leksikon tilføjer, at på nedertysk hedder en grovkornet spilopmager Ulenspegel, og hans grav med ugler og spejle findes i Mölln. Lademanns Leksikon er dog ikke helt sikker på om den omtalte gøgler og spilopmager har levet. I Danmark forbød Chr. IV i 1638 salg af skrifter om Uglspil, fordi kongen fandt historierne forargelige.KÆRT BARN ....
Om nu navnet er Ulspil, Uglspil, Ugelspil, Ulenspegel, Eulenspiel, Eulenspiegel, Uylenspieghel så kom vejen i 1972 til at hedde Ulspilsager stavet på den dansk-hollandske måde. Men der findes masser af andre variationer af navnet, hvilket fremgår tydeligt af de breve beboerne på Uldspilsager, Hjulspinsager eller Vipsilager o.l. har modtaget de sidste 20 år.

Selv om vejnavnet f.eks. i en telefonsamtale bliver stavet flere gange, lykkes det alligevel ofte afsendere at breve at komponere en ny stavemåde.

Men er det f.eks. først lykkedes, at overbevise en Taxi-chauffør om at det er sandt, at der er en vej i Dragør, der hedder Ulspilsager, ja så glemmes det navn ikke igen.

Som nævnt kendes historierne om Ulspil i flere lande, og i Sønderjylland siger man stadig om et lidt for livligt barn, at "Det er en rigtig Uglspil".
Till Uglspil / Till Eulenspiegel på torvet i Mölln tegnet af Annette Bogø.
Knold og Tot tegneserie fra ugebladet Hjemmet 1909. Bemærk OVERSKRIFTEN


Mölln Eulenspiegelstadt EFTERFØLGENDE
Der var engang, hvor der kørte busser i rute på Hartkornsvej. Stoppestederne lå bl.a. ved Ulspilsager, men det lykkedes aldrig rigtig trafikselskabet (tidligere HT og HUR) af få stavet navnet rigtigt. (I 2010 hedder selskabet Movia).